Kui leidsid hea raamatu, loe seda andumusega ja kallista iga tarka mõtet, seisata imetledes väljenduse ilu ja tõe sügavuse ning põhimõtete ülluse ees; selline sõprus väärib eluaegset ustavust.
(T. Tüür)

kolmapäev, 10. november 2010

Lugemispesadest ja noorte lugemusest

Kuu algus on tore aeg, sest peaaegu iga päev toob postkasti mõne värske ajakirja.
Kuna ma ise olen jätkuvalt paberperioodika usku ja eelistan lugeda PÄRIS ajakirju ja ajalehti, siis mööduvad kuu alguse õhtud valdavalt diivaninurgas värskeid ajakirju sirvides.

Novembrikuu MEIE PERE on päris mitu lehekülge pühendanud lugemisele.

Artiklis "Samm-sammult lugema" annab Maili Vesiko-Liinev häid nõuandeid ja näpunäiteid selleks, kuidas suunata mudilasi lugemise juurde ja kuidas aidata koolis käivaid lapsi õppida lugema nii, et nad ka tekstist aru saaksid. Viimane oskus on hädavajalik kõigis ainetes: ei saa ju laps lahendada matemaatikaülesannet, kui ta selle sisust aru ei saa.

Muide, Maili Vesiko-Liinev on ka Eesti Lugemisühingu juhatuse esinaine ja seotud Lugemisühingu tegemistega juba 6 aastat.

Samas on ka head näpunäited, kuidas oma koju (aga miks mitte ka raamatukogusse?) luua lugemispesa.

Teises lugemisteemalises artiklis kummutab Viivika Eljand arvamuse, et tänapäeva noored ei taha lugeda.
Tuleb välja, et vale puha!
Kolm teismelist jagavad oma lugemiselamusi ja mälestusi seoses lugemisega.
Kommentaari noorte lugemusele annab Otepää Gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Marika Paavo, kes ütleb, et igal ajal on olnud neid, kes loevad palju, ja neid, kes ei võta raamatutki kätte. Ei ole see praegune aeg teistmoodi ühti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar